Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Polis Grand & Parnon Hotel εν όψει της απεργίας στις 13/7

FacebookTwitterGoogle+Share

Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ.-4 μ.μ.) σήμερα και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon», στην οδό Πατησίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής έδωσαν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η σημερινή στάση εργασίας, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, είναι η τρίτη κινητοποίηση, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε μία απεργία και άλλη μία στάση εργασίας. Ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί την Τετάρτη 13 Ιούλη με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis». 

Απαντώντας στην άρνηση της Ένωσης Ξενοδόχων να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και υλοποίησαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ’ αυτά.

«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς», φώναξαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας Τοπική Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Όπως καταγγέλλουν, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή που κάθε ξενοδοχοϋπάλληλος αναγκάζεται να δουλεύει για δέκα, που οι αφίξεις, οι τζίροι και τα κέρδη προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019, χρονιάς-ρεκόρ για τους επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την Τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ Κλαδική Σύμβαση.

Μόνο που η Σύμβαση που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις-«κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους: Προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Επιβάλλει δουλειά χωρίς ρεπό, όλες τις μέρες της βδομάδας, όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη σε όσους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική, ενώ δεν καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες.

«Από εμάς δεν θα ξεμπλέξουν, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στη στάση εργασίας, για τις συνελεύσεις σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα με την κινητοποίηση, για την προετοιμασία της απεργίας την Τετάρτη  13 Ιούλη.

«Η απεργία θα έχει επιτυχία», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική μπορεί να έχει επίδραση συνολικά στον κλάδο, στον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν αυτή την περίοδο σε συνθήκες εντατικοποίησης, με χαμηλούς μισθούς.

Στο ξενοδοχείο «Polis Grand», η ιδιοκτήτρια και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής είχε φροντίσει να απουσιάζει. Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας, από τον οποίο άκουσε για μια ακόμα φορά την επίσημη δικαιολογία των ξενοδόχων ότι τους «καλύπτει» η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση.

Άφαντος παρέμεινε και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Parnon».

Τέλος, από την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι έδωσαν απάντηση και στη φημολογία που διακινούν εργοδότες για τη χορήγηση «αυξήσεων» με τη μορφή δωροεπιταγών ή εφάπαξ ποσών. Ξεκαθάρισαν στους ξενοδόχους πως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα σταματήσουν τον αγώνα τους με ποσά-κοροϊδία που φτάνουν μόλις και μετά βίας να καλύψουν το κόστος ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, ότι η πάλη για Τοπική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.